Historie

De historie van de Bossche IJsdansclub

Roosje 30jan54 Vliert

Sportpark “De Vliert” omstreeks 1950

Eerst was er helemaal niets.

Nou ja, op de plek van de oude ijsbaan waren tennisbanen.
‘s-Winters werden die opgespoten en er werd dan naar hartelust geschaatst, bewijst de foto rechts.
Op de achtergrond zie je het karakterestieke gebouwtje van het CBR en het voetbalstadion.

 

IJsbaan 1968 stadsarchief

IJsbaan De Vliert in 1968 (foto uit stadsarchief)

Precies op deze plek is in de zestiger jaren het oude ijsbaantje gebouwd. Aanvankelijk open aan één zijde en een gezellig cafe. Voor de kleedkamers moest je eerst buitenlangs.

Het moet in 1969 zijn geweest. Op de ijsbaan van De Vliert gaf Truus Geradts aan twee Bossche verenigingen kunstrijles.

 

Truus geeft les 1971 (uit stadsarchief)

Truus geeft les 1971 (uit stadsarchief)

Door een aantal mensen werd haar gevraagd of zij ook ijsdanslessen wilde geven. Truus had immers een wedstrijd carrière achter zich, niet alleen in kunstrijden maar ook in ijsdansen. Samen met Ronald du Burck was zij meervoudig Nederlands kampioen ijsdansen en twee maal hadden zij deelgenomen aan de Europese kampioenschappen (1966 en 1967).

Zo ontstond een groepje ijverige schaatsers die op vrijdagavond, onder leiding van Truus Geradts zich in het ijsdansen bekwaamden.

Embleem BIJC

De oudste ledenlijst in ons archief dateert van 1973. Hierin staat te lezen dat er een bestuur was gekozen bestaande uit Pim van Poppel, Wil Hendriks en Jan van Haaren (resp. voorzitter, secretaris en penningmeester). De donderdag was nu de vaste trainingsavond geworden.

Een aantal malen werden geborduurde emblemen gemaakt.

Geborduurd embleem BIJC, nieuwEerst op 6 maart 1979 kreeg de club op initiatief van Louis Derijks en Wil Hendriks een officiële status. Statuten en een Huishoudelijk Reglement werden opgesteld, de club werd ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en een en ander werd vastgelegd bij notaris Max Jozef van Noorden te ’s-Hertogenbosch. Het bestaan van de Bossche IJsdansclub was een feit!

Het (toen ook al vijftallige) bestuur bestond uit: Henk Janssen (voorzitter), Wil Hendriks (secretaris), Jan van Haaren (penningmeester), Dorien Dielissen en Pim van Poppel.

Geborduurd embleem Queens

Twee maal werd een reis naar Londen georganiseerd. Er werd ijs gehuurd op de Queens Ice Rink en de muziek werd, zoals toen in England wel gebruikelijk, verzorgd door een orgelspeler langs de baan. Tijdens de eerste reis in 1979 werd onderstaande foto gemaakt en terug in Nederland liet men herinneringsemblemen maken. Kennelijk waren dit memorabele trips want oudleden spreken er nog over, onder andere over het bezoek aan de musicals Annie (Charles Strouse) en Starlight Express (Adrew Lloyd Webber).

Londen 1979

in de poort: Marijke …..
vlnr: Annie ….. – Bertus v.d. Engel – Alda Staal – Lenie Huising – Herman Wegman – Henriëtte Peekel
Louis Derijks – ………. – Nelly v.d. Engel – Wim v.d. Engel – Cyl Schueler – Truus Geradts – Willem v.Amelsfoort
op de voorgrond: Wil Hendriks – Us van Erp
Wie weet de ontbrekende namen?

Van de tweede reis naar Londen in 1994 is een uitgebreid verslag gemaakt, dit is beschikbaar als pdf bestand. Download reisverslag.pdf

vlnr: Louis Derijks, Ko van Dinteren, Wil Hendriks, Henk Janssen

 

Wil Hendriks nam in 1984 afscheid van de club. Hiervan hebben we deze foto.

 

 

 

 

Speldjes Koln 1988-89

Er waren van tijd tot tijd gezamenlijke activiteiten met de Kölner Eis Klub. Er werd gezamenlijk geschaatst en als herinnering kreeg ieder een speldje (foto links).

 

Een reeks groepsfoto’s uit de 90er jaren is bewaard gebleven, deze staan op Terugblik vorige eeuw.

Eind vorige eeuw werd het nieuwe sportcomplex Sportiom gebouwd en in 1998 viel de oude ijsbaan van De Vliert met alle nostalgische herinneringen onder de slopershamer. De oude baan lag pal achter Sportiom, tegen de spoorweg, waar nu de Stadionweg loopt. Op onderstaande foto staat de oude ijsbaan nog, maar het karakterestieke gebouwtje van het CBR is juist platgelegd.

Juni 1997 - Bouw Sportiom met linksboven de oude ijsbaan (stadsarchief)

Juni 1997 – Bouw Sportiom met linksboven de oude ijsbaan (Foto Ad de Kok, stadsarchief nr 0066402)
Als iemand denkt “wat een eigenaardige auto daar”. Inderdaad, zie dan stadsarchief.nl foto nr 0066403

Tot in de 90er jaren was Truus van de Sande-Geradts de trainster. Zij werd opgevolgd door Marc Devos en Feike Neef. Vanaf 2010 worden wij elke donderdagavond getraind door Sylvia Verschraege. Vanaf 2014 heeft de BIJC de woensdagavond voorjaarscursus onder haar hoede erbij genomen, deze avond werd geleid door Peter Moormann. Vanaf 2019 worden alle trainingen geleid door Eerde van Leeuwen en David van der Linden.

De BIJC heeft zolang ze bestaat leden uit heel Nederland. Het aantal leden ligt gemiddeld rond de veertig. De club viert in 2024 haar 45-jarig bestaan.

Voetnoot:
Deze pagina is met grote zorg opgesteld. Vele leden en oud-leden die aan onze historie een gewaardeerde bijdrage hebben geleverd worden hierin genoemd. Als iemand onjuistheden ontdekt dan horen wij dat graag zodat we dit kunnen corrigeren. Laat het aub ook weten als iemand er bezwaar tegen heeft dat hij genoemd wordt al dan niet met foto en wij zullen dit onmiddellijk verwijderen.

 

Terug naar boven