Schaatsen op ijskoud water

Een ijshockey puk vliegt schijnbaar wrijvingsloos over het ijs, evenals onze schaats. Is dit zo vanzelfsprekend als wij denken? Wat gebeurt er dan precies onder je schaats?
Een groep wetenschappers heeft nu ontrafeld wat er op moleculair niveau gebeurt.

Vroeger ging de theorie rond dat door de druk onder je schaats het ijs vloeibaar zou worden. Nadat iemand had voorgerekend dat deze druk veruit ontoereikend is, bleef het tientallenjaren stil op dit onderwerp.

Maar eind 2017 stond er een artikel hierover in het NRC. Bij het onderzoeksinstituut AMOLF in Amsterdam is onder leiding van Prof. Dr. Huib Bakker diepgaand onderzoek gedaan naar wat er onder je schaats op moleculair niveau gebeurt.
Lees het artikel uit het NRC van 29 november 2017

Naar aanleiding van dit artikel is er een mail uitwisseling geweest tussen dhr Huib Bakker en Albert Loomans (ijsdanspaar Albert en Hiske). Deze mailwisseling mochten we publiceren, bedankt hiervoor!


Klik hier om de mail uitwissling tussen Albert Loomans en Huib Bakker te lezen
Huib Bakker
   AMOLF
Research lab
Hiske de Sonnaville
     en Albert Loomans
IJsdanspaar en echtpaar

Aardig is ook dat we nu kunnen voorspellen dat beneden de minus 50°C het uit is met de ijspret. De ijshockey puk zal niet meer glijden, onze schaatsen evenmin, niet echt een probleem voor ons.

Voor de echte ijsvorsers: Het onderzoeksinstituur AMOLF in Amsterdam

Terug naar boven       Terug naar Rubrieken       Home Page