Dansen houdt de hersenen jong


Duitse wetenschappers ontdekten hoe bij proefpersonen dansen als een jeugdelixer op het brein kan werken en zo kan voorkomen dat je hersenen achteruit gaan. Ze spreken over Salsa, jazz en line dance, dus waarom zou dit niet ook gelden voor IJsdansen?

Tijdens hun onderzoek kwamen ze erachter dat de hersengebieden die er met de jaren op achteruit gaan, opbloeien bij ouderen die regelmatig dansen. Ze beschouwen dansen dan ook als een veelbelovende manier om dementie buiten de deur te houden.

Bewegen zet de tijd stil

Het was al bekend dat beweging veroudering remt en de lichaamscellen langer gezond houdt. Maar het was nog niet bekend of je het beste kunt rennen of speerwerpen als je zo lang mogelijk jong wilt blijven.

Daarom stelden wetenschappers van de Duitse Otto von Guericke-universiteit een groep samen van 26 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar. Gedurende 18 maanden werden ze in twee teams verdeeld.

Eén groep ouderen leerde elke week een nieuwe dans, terwijl de anderen aan hun conditie werkten en bijvoorbeeld fietsten of wandelden.

Wetenschappers ontwikkelen dansbehandeling

Vervolgens onderzochten ze de hippocampus, een hersencentrum dat een rol speelt bij onthouden, leren en in evenwicht blijven. Het is bekend dat dementieziekten als alzheimer vooral dat gebied treffen.

Bij beide groepen groeide de hippocampus, maar alleen bij de dansers verbeterde het evenwicht merkbaar. Omdat bij de dansgroep ook twee andere hersencentra in omvang toenamen, beschouwen de wetenschappers dansen als een veelbelovende manier om veroudering van de hersenen tegen te gaan.

De onderzoekers hopen dat ze een wetenschappelijk verantwoorde vorm van beweging kunnen ontwikkelen die voorkomt dat er gaten in de hersenen vallen en dat mensen dement worden.

Dit artikel dateert van 30 augustus 2017 en werd overgenomen van de website van Wetenschap in Beeld (auteur Rikke Jeppesen). Met dank voor het wereldkundig maken van deze kennis!

Terug naar boven       Terug naar Rubrieken       Home Page