Rubrieken

Een plekje voor artikelen en anekdotes gerelateerd aan onze sport.


Interviews door Ashley Foy-Tervoort en Jill Bakker

Interviews gemaakt in 2023 om de Bossche IJsdansclub plus de inspanningen van Louise Gijtenbeek meer bekendheid te geven.


Schaatsers bij Alkmaar – Salomon van Ruysdael

Een 17e eeuws schaatsschilderij van Salomon van Ruysdael hangt tijdelijk in Alkmaar. Op het schilderij is de Grote Kerk van Alkmaar duidelijk te zien. Nelly Moerman bestudeerde de activiteiten op het ijs en schreef een artikel voor het blad Kouwe Drukte 2018, nr 62, pag 16-19.
Lees het artikel van Nelly


Schaatsen op ijskoud water

Een ijshockey puk vliegt schijnbaar wrijvingsloos over het ijs, evenals onze schaats. Is dit zo vanzelfsprekend als wij denken? Wat gebeurt er dan precies onder je schaats?
Een groep wetenschappers heeft nu ontrafeld wat er op moleculair niveau gebeurt.

Lees verder, alsmede een artikel uit het NRC plus een mail wisseling met de onderzoeker.


Dansen houdt je hersenen jong 

Wetenschappers hebben ontdekt hoe je kunt voorkomen dat je hersenen achteruit gaan: als je danst, bloeien oude hersencentra op. Een artikel wat wederom bevestigt hoe gezond bewegen op muziek is. Dit artikel is overgenomen van de website van “Wetenschap in Beeld”. Lees het gehele artikel


Roosje in Brabants Dagblad en op Omroep Brabant

Roosje werd door het Brabants Dagblad benaderd voor een rubriek over ouderen met een passie. Naar aanleiding hiervan werd zij ook geïnterviewed door Omroep Brabant:
Lees Brabants Dagblad 25 feb 2017 Voorpagina
Lees Brabants Dagblad 25 feb 2017 Pagina 11
Website Brabants Dagblad interviews
Kijk naar Roosje in nieuwsuitzending Omroep Brabant van 3 maart 2017


Peter vertelt: “Use it or lose it”

Peter 100x133 Op BBC1 zag ik een interessant programma over ouder worden en wat je er tegen kunt doen. Gezond eten is een factor die ouderdomsziekten tegen gaat. Bewegen is een andere belangrijke factor, die het verouderingsproces vertraagt en zelfs vermindert. En nu komt het: …… lees het gehele artikel


Gedicht van Elly: Denkend aan IJsdansen

Volgend gedicht is in 2014 ingezonden door Elly Schenk. Het is Elly’s inspiratie op het gedicht “Denkend aan Holland” van Hendrik Marsman.
Lees, denk aan Elly en geniet: …… lees het gedicht


Brein pikt maat muziek automatisch op

DrumstelGevoel voor ritme is een fundamentele menselijke eigenschap. Muziekcognitiewetenschapper Fleur Bouwer ontdekte dat dat ritmegevoel zo fundamenteel bij ons hoort dat we ook zonder aandacht of training patronen in muziek herkennen……
lees het gehele artikel