Terugblik op 2019

Heel veel activiteiten in 2019, dus hieronder een lange pagina! Je vindt:
Foto’s van het Nieuwjaarsbal
Foto’s van de Carnavalsavond
Foto’s extra trainingsochtend van vrijdag 1 maart 2019
Verslag BIJC deelname aan de Unicorn Dance Trophy in Hoorn
40 jaar BIJC
Onze bijdrage aan de BKV show van 29 juni
Het Polka bal van vrijdag 5 juli
Chelsea en Sherim bij de Bosphorus Cup in Istanbul
André Rieu Kerstconcerten in Maastricht – 20..22 december
Jaarafsluiting door Peter Moormann


Ons Nieuwjaarsbal van 3 januari


Onze Carnavalsavond van 28 februari


Extra trainingsochtend van vrijdag 1 maart

voor de deelnemers aan de Unicorn Thropy 2019 in Hoorn


Verslag van onze deelname aan de Unicorn Dance Trophy in Hoorn – 17 maart 2019

Verslag door Peter Paul Moormann

Het voltallige BIJC team

Na een stormachtige week met veel regen en kou ging het zondag de goede kant op met wat opklaringen. Zaterdag was een groot deel van de solodansen verreden met grotendeels Engelse kinderen. Ik geloof over de 100 inschrijvingen. Een giga klus voor de organisatie. Dank Marie-Louise en het WKC team. Applaus! Zoiets gaat niet vanzelf.
Vorig jaar hebben we ook voor het eerst meegedaan, maar met een kleinere equipe. Dit jaar hadden we een grote groep met Hans en Marianne als supporters. Erwin filmde en Cora had haar man meegebracht als steun om de zenuwenknoop in haar maag te ontwarren.

Is prima gelukt want Cora en Ko reden een stevige 14Step en een droom van een Willow Wals. Kan zo op de website voor de Willow.
Tine reed met Theo in dezelfde groep. Bij de Willow hadden ze echter Westminster muziek opgezet waardoor T&T in een tijdrace geraakten en hun bogen niet af konden maken, omdat het tempo te hoog lag voor deze dans. Gelukkig mochten ze overrijden en toen zag de dans er goed uit. Leuk dat Theo weer van de partij is en met Tine traint.
Norma was ook nog gekomen om Sandra aan te vuren. Sandra reed stukken beter dan vorig jaar. Meer ontspannen en goede technische skills en een mooi afgewerkte presentatie.
Ik was erg blij dat Sandra, Toos, Ester, Roosje & Jan en Sherim & Chelsea de jury lieten zien dat we in Nederland mooie dansjes hebben voor dit circuit, zoals de Tulpjes en het Roosje.
David met aanhang lieten zich ook niet onbetuigd. Hij partnerde ervaren met twee van zijn jonge leerlingen en begeleidde zijn jong paartje.
Harm van Toos bekeek alles met gepaste afstand. Toos reed als een wolk van parfum over de baan in haar nieuwe artistic creatie. No fear! Dat zie ik graag. Geef je leven kleur en levenslust.

Roosje met dochters

De moeder van Chelsea plus de ouders van Sherim gaven eveneens acte de présence en bewonderden de verrichtingen van hun kroost. Later kwamen de dochters van Roosje nog erbij om mamlief met Jan te supporten. De sfeer zat er goed in. Iedereen was mooi opgedoft met Toos, Roosje en Anneke als de absolute prima donna’s als het om kürpakjes gaat. Ik weet niet hoeveel keer die zich omgekleed hebben.

Het zonnetje brak zowaar ook nog door waardoor de glitters als ijskristallen je tegemoet schitterden. Chelsea is trouwens ook wel een echte ekster, want ook haar pakjes fonkelen van de stenen. In de Rhythm Dance die ze dit jaar met Sherim gaat rijden op ‘Diamonds are a girl’s best friend’ kan ze haar hart ophalen.
Voor buitenlanders moet dit toch wel een bijzondere ervaring geweest zijn: een ijsdanswedstrijd op de ijshockeybaan binnen een hardrij-ovaal. De hal is weliswaar overdekt, maar de uiteinden van het dak zijn open. Als toeschouwer zie je in deze setting een ijsdanspaar zwieren met op de achtergrond de waakzame ogen van de internationale jury, die op elke uitglijder let met daarachter weer hardrijders, die met het geklik van hun klapschaatsen de muziek een extra dimensie geven. Midden in de wedstrijd kwam er ook nog een dweilorkest in knalrode jasjes voorzien van veel koperblazers voor de hardrijders.

Hans en Anneke grepen hun kans en dansten er op los voor het dweilorkest. Holland ten voeten uit.
Mede door de goede voorbereiding en de ontspannen sfeer heeft iedereen goed gereden.
Fokko en Henriëtte reden als een goed geolied klokje. Een mooi samenspel.
Ester overtrof zichzelf met prachtige armbewegingen.

Anneke en Jan in de Golden Skaters Waltz

Het deed me goed dat Anneke, Ester en Toos allemaal hun mohawk sloten in de Fiësta en goed presenteerden.
Jan, Ko, Sherim en Fokko partnerden voortreffelijk waardoor Anneke, Toos, en Ester de dans als paar konden rijden. Goed voor het clubgevoel.
Omdat Jan met Anneke reed kon Roosje in die dans solo starten.

Maar waarom reed Roosje ineens zo zwaar? Paniek. Ze had twee enorme bramen op haar ijzers. Vermoedelijk is ze per ongeluk in de haast bij omkleden op het beton gaan staan. 

Ko snel door de tunnel onder de hardrijbaan door naar de kleedkamer gerend om een slijpsteentje te halen. Ik Roosjes schaatsen bijgeslepen met het steentje en hup daar ging ze weer met Jan met een goede Weense en Silver Samba als resultaat. Ik slaakte inwendig een zucht van verlichting. Dat deed ik ook toen Chelsea en Sherim hun vrije dans gereden hadden, omdat ik weet wat er allemaal fout kan gaan. Maar ze schaatsen prachtig, ook in de Tulpjes en de Waltzing Rose. Is het niet schitterend mooi dat we hiermee het ijsdansen in Nederland weer op de kaart zetten en dat het allemaal zo gezellig en gemoedelijk ging zonder haat of nijd. Ik kijk er met genoegen op terug. Iedereen bedankt voor zijn en haar inzet!
Peter Paul Moormann


Hieronder links naar diverse video’s. De meeste video’s zijn gemaakt door Erwin Adelmund, bedankt Erwin!!
In YouTube hebben ze de status “unlisted” dwz semi-privé en alleen via deze website te vinden. Mocht je de originele video willen hebben geef dan een berichtje aan websitebeheer@bijc.nl.

DeelnemersDansVideo link
David vd Linden met Jennifer Metz en
met Noa Leidelmeijer
Golden Skaters Waltz
Hickory Hoedown
Bekijk video
Henriette en FokkoRhythm Blues
Golden Skaters Waltz
Bekijk video
Esther Huis in 't VeldTulips of Amsterdam WaltzBekijk video
Warming UpFiesta TangoBekijk video
Chelsea en SherimTulips of AmsterdamBekijk video
Chelsea en SherimWaltzing RoseBekijk video
Chelsea en SherimVrije DansBekijk video
Cora en KoFourteenstep
Willow Waltz
Bekijk video
SandraTulips of Amsterdam
Waltzing Rose
Bekijk video
Ester en SherimFiesta Tango
Hickory Hoedown
Bekijk video
Tine en TheoFourteenstep
Willow Waltz
Bekijk video
Toos en FokkoHickory HoedownBekijk video
Toos en KoFourteenstep
Willow Waltz
Bekijk video
ToosTulips of Amsterdam
Waltzing Rose
Vrije Dans
Bekijk video
Anneke en JanRhytm Blues
Golden Skaters Waltz
Fiesta Tango
Hickory Hoedown
Bekijk video
Roosje en JanWaltzing RoseBekijk video

40 jaar BIJC – Op het ijs

Op 6 maart 1979 werd de BIJC formeel bij de notaris opgericht. We hebben dit feestelijk herdacht op donderdagavond 7 maart en Hans maakte onderstaande groepfoto’s. (Klik op de foto voor de vergroting.)


40 jaar BIJC – Festiviteiten

Op 15 juni vierden wij ons jubileumfeest in Brasserie Fleurie te Rosmalen. Onder begeleiding van een instructrice en de klanken van een orkestje hebben we met veel hilariteit een aantal Schotse volksdansen ten uitvoer gebracht. Van de diverse gemaakte video’s maakte Janne een compositie:

Vervolgens was er op 5 oktober een reunie met social dance. Gemaakte foto’s zijn verzameld in de volgende impressies, (klik op icoon om te openen).

BIJC40-Reunie: Op het ijs

Onze bijdrage aan show Bossche Kunstrij Vereniging

Verslag door Peter Paul Moormann

Op zaterdag 29 juni deden we een bijdrage aan de grote 2 jaarlijkse show van de Bossche Kunstrij Vereniging. De BKV heeft groots uitgepakt met ongeveer 150 schaatsers, bijna uitsluitend meisjes. Het thema was ‘De Tijdmachine’. De sfeer was heel goed, veel enthousiasme, de tribunes waren helemaal vol. Ouders, grootouders, bekenden waaronder heel veel kinderen. (kies een album en klik vervolgens op een foto om dia show te starten).

2019 Bijdrage BKV Show

Ja voornamelijk meisjes, die mogen tegenwoordig voetballen (worden zelfs leeuwinnen genoemd), maar jongens mogen in ons kikkerland nog steeds niet het ijs op. Kennelijk is men bang dat ze dan later niet gaan kwaken maar piepen. In dat opzicht is onze inbreng op de show een eye opener en een stimulans voor mannen en jongens om te gaan dansen of te gaan kunstschaatsen. Tijd voor positieve discriminatie in het kunstschaatsen, de BIJC heeft op dit punt in ieder geval het goede voorbeeld gegeven. Met acht paren reden wij de Golden Skaters Waltz op het bekende Que Sera Sera van Doris Day en dit nummer liep als een trein.

Oefening baart kunst. Dat is nog altijd zo.
Chelsea en Sherim hebben hun Rhythm Dance gereden, prachtig geschaatst. Geen foutjes, zij waren de enige die een compleet wedstrijdprogramma met moeilijke dingen lieten zien. Speciaal voor het nummer Diamonds are a girl’s best friend was de achtergrond met Diamonds bezaaid. of was dit gewoon toeval? De kunstrijdsters lieten de dubbele axels en triples even weg. Waarom ik C&S toch een moeilijk programma heb laten doen op een showtje? Omdat toptrainers in Finland vorige maand hebben benadrukt dat je risico’s moet durven nemen wil je vooruit komen, zelfs met het risico onderuit te gaan. Iedereen dank voor zijn of haar inzet.

Verder had Annemarie Renders het openingsnummer met haar kindjes in dierenvelletjes. Heel leuk.

De jongste deelneemster Nienke van 4 jaar oud mocht bij de finale het ijs op tussen Roosje als oudste en Jan als begeleider.

Vanuit het oogpunt dat het voor ouderen beter is te bewegen dan te zitten, hebben we laten zien dat kunstschaatsen en ijsdansen niet slechts een sport is voor jonge mensen.
Peter Paul Moormann


Het Polka Bal

Als afsluiting van het seizoen was er vrijdag 5 juli het Polka Bal (Split Polka en de Amstel Polka), met ‘s-middags een bezoek aan o.a. het carnavalsmuseum van Den Bosch.

Hieronder een fotoimpressie van ons diner bij Pilkinton.


Chelsea en Sherim bij de Bosporus Cup in Instanbul

Het is een paar decenia geleden dat een nederlands ijsdanspaar ons vertegenwoordigde op een ISU wedstrijd bij de Senioren. In november deden Chelsea en Sherim deden dit eerst in Riga en vervolgens in Istanbul. Chapeau!!
Zij hielden hier prachtige foto’s aan over. Klik op de foto voor een vergroting.


André Rieu Kerstconcerten Maastricht 20..22 december

Een flink aantal leden heeft een bijgedrage geleverd aan de André Rieu Kerstconcerten in het MECC. Er waren drie uitverkochte concerten, elk met bijna 12000 bezoekers.

De MECC hallen waren omgetoverd tot een feestzaal in wintersfeer – Foto Karel Lampe

Zeeuwse en friese klederdracht op muziek van de Schaatsenrijderswals – Foto Kiki van Gool

Vervolgens hebben de deelnemers een omkleed metamorfose moeten ondergaan om na de pauze een ballroom dans uit te voeren op de beroemde muziek van de Second Waltz.
Klik op de foto’s voor een vergroting (mits beschikbaar).

Video impressies zijn te vinden op:
TV uitzending na het 1e concert op Limburg-1
After Video gemaakt door Video team André Rieu
Second Waltz-Video Gerard v.Damme Zeeuwse Klederdracht

Dansparen komen op voor de Second Waltz – Foto: Marcel van Hoorn.

Finale met alle schaatsers op de muziek ‘Adieu mein kleiner Gardeoffizier’ – Foto Karel Lampe

Meer foto’s in volgende fotoalbums (kies een album en klik vervolgens op een foto om dia show te starten):

2019 André Rieu Kerstconcerten in Maastricht

Het Kerstbal met “De Achterblijvers”

Tja, en dan waren er de achterblijvers die om uiteenlopende redenen niet konden meedoen in het André Rieu spectacle. Zij vierden ons traditionele Kerstbal op de laatste donderdagavond.

Bedankt Emiel, Marijke en Henriette voor deze video.


Terugblik op het oude jaar – door Peter Moormann

Het jaar 2019 heeft het ijsdansen weer op de kaart gezet. Te lang is het ijsdansen onzichtbaar geweest, gesloten als een oester en slechts toegankelijk voor de intimi die de gelederen gesloten houden. Het clubgebeuren vindt op avonden plaats, op een ijsbaan achter gesloten deuren, waar niemand komt kijken. Stel je voor dat iemand het zien kan. Dit is een besloten avond. Daar kom je niet zomaar in.

Kortom, men treedt weinig of niet naar buiten en daardoor kunnen slechts weinigen onze mooie sport aanschouwen en dientengevolge stokt de aanwas van nieuwe leden. Het stijgen van de gemiddelde leeftijd draagt er niet bepaald toe bij dat jongeren op het idee komen dat ijsdansen ook op jeugdige leeftijd beoefend kan worden.

In 2019 is daar verandering in gekomen. Na jaren winterslaap is in het voorjaar weer eens een ijsdanswedstrijd geweest, in Hoorn wel te verstaan, waaraan een verrassend groot aantal BIJC leden meegedaan heeft. Er was wat overredingskracht voor nodig, maar uiteindelijk lukte het toch BIJC leden enthousiast te maken om mee te doen. Daarmee treed je als vereniging naar buiten en promoot je onze sport. Goed voor ledenwerving. Ook voor jongeren, want er waren verscheidene jonge paren, die als voorbeeld fungeren dat ijsdansen ook voor jongeren aantrekkelijk is. Op de wedstrijd in Eindhoven werd deze lijn voortgezet.

Een volgende highlight was de BKV show. Aanvankelijk was er weinig animo om show te gaan rijden. Dat gaat van de ijstijd af en wat heb je eraan? Stelletje egotrippers. Niet iedereen heeft er zin in te gaan showen. Laten we het maar niet doen. Als een stel dassen, die doodsbang voor daglicht zijn, verschanste zich men zich in de ijsdansburcht. Maar enkele enthousiastelingen wisten de schuwe dassen uit de burcht te lokken en het groepsnummer op “Que sera sera …” liep als een klok en kreeg een warm applaus. Bovendien was het gezellig en werd er veel mooi beeldmateriaal vergaard, dat op de website gezet kan worden als reclamemateriaal. Op de show gebeurde alles samen: kinderen, jong volwassenen en volwassenen keken naar elkaars schaatsen en kostuums. Tevens verraste ons jonge ijsdanspaar de kunstrijders met hun dans op ‘Diamonds are a girl’s best friend’. Oh, ijsdansen is er niet alleen voor ouderen, maar ook wij kunnen het doen: “Nice”.

Tot slot vond het André Rieu festijn plaats. Dat zorgde voor enorm veel commotie en onrust. Ook op de clubavonden. Sommigen wilden heel graag meedoen. Vooral de dames verheugden zich erop in een baljurk rond te mogen rijden, maar ook vele heren waren er niet vies van in de schijnwerpers te mogen staan. Anderen daarentegen, moesten er niets van weten. Weer anderen konden geen partner vinden. Uiteindelijk heeft een groot aantal BIJC leden meegedaan. Met succes, want de nummers zagen er schitterend uit. Mensen, die aanvankelijk geen showtjes wilden rijden presenteerden nu uitbundig voor een bomvolle zaal en genoten met volle teugen van de verkleedpartij, de muziek en de aandacht. Bovendien deden er ook vele kunstrijders mee. Leeftijdgrenzen telden niet mee. Dat zie je trouwens ook in de grote diversiteit aan leeftijd in het orkest en bij de zangers.

Kortom het Rieu gebeuren heeft het ijsdansen weer op de kaart gezet. Maar ook op hoog internationaal niveau is het ijsdansen er weer bij na jaren van afwezigheid. Chelsea en Sherim hebben al op hun eerste internationale wedstrijd in Riga hun punten voor het NK gehaald. In Istanbul zelfs voor de EK voor hun Rhythm Dance. Belangrijker is echter dat jonge kunstschaatsers ijsdansen zien, omdat ons paar door de week op clubijs met kunstrijders traint. Ook trainen ze veel in publiek. Dat is tevens een goede manier om met mensen in contact te komen, die geïnteresseerd zijn in ijsdansen.

Mijn motto voor het nieuwe jaar is dan ook: Maak het ijsdansen zichtbaar
Doe mee aan showtjes en/of wedstrijden en ga eens in het publiek schaatsen. Ook de website, die Jan gemaakt heeft, is een goede manier om mensen met ijsdansen in contact te brengen.

Veel succes ermee

Peter


Terug naar boven